Plansul

Se spune ca un bebelus plange in medie pana la doua ore pe zi. Se mai afirma de catre Universitatea de Cercetare din Londra, ca la varsta de sase saptamani plansul atinge un punct maxim, 20% dintre bebelusi plangand si fiind agitati timp de cel putin patru ore pe zi. De asemenea, conform aceluiasi studiu, 40% dintre copii plang cel mai mult intre ora 18 si miezul noptii. Bebelusii devin dificili si greu de multumit atunci cand trec printr-una din cele sapte modificari neurologice majore care au loc pe parcursul primului an de viata.

In ceea ce priveste bebelusii foarte mici, se observa ca ei trec printr-o perioada foarte dificila in jurul varstei de trei saptamani si a celei de sase saptamani, care tind sa coincida cu perioadele de crestere. In cazul bebelusilor care refuza sa adorama, trebuie sa fii foarte ferma, pentru ca stii ca este bine hranit, a fost ajutat sa eructeze si este pregatit pentru somn. Il poti lasa sa planga 10 minute, pana cand se va linsiti si va adormi. Este de inteles ca toti parintii detesta sa-si auda copiii plangand, multora le este teama ca daca isi aseaza bebelusii in patut ca sa adoarma si ii lasa sa planga, astfel ar putea sa le produca vatamari psihice. Bineinteles ca bebelusul nu va fi vatamat psihic, cu conditia ca bebelusul sa fi fost hranit si ca tu sa fi respectat programul de veghe si de linistire dinainte de culcare.

Pe termen lung vei avea un bebelus multumit si fericit, care a a invatat sa adoarma singur. In orice caz, nu trebuie sa uiti ca tu ii permiti copilului sa planga, nu il faci sa planga! Va fi mult mai greu pentru un bebelus la o varsta mai mare sa invete cum sa adoarma singur. Prin urmare, nu te simti vinovata si nu considera ca este o cruzime din partea ta, daca esti nevoita sa lasi bebelusul sa planga o scurta perioada atunci cand se culca. Micutul va invata foarte repede cum sa adoarma singur, cata vreme te-ai asigurat ca este bine hranit si a ramas treaz suficient de mult timp, dar nu intr-atat de mult incat sa fie epuizat. Bineinteles ca micutul poate plange din cauza ca ii este foame, este obosit, epuizat, plictisit, are gaze intestinale, probleme de folosire a suzetei, sughit, reflux gastroesofagian, regurgitare, anxietate de separare, aspecte asupra carora vom reveni in articole ulterioare.

Sursa: Cartea bebelusului fericit, Gina Ford, Editura Corint

Foto: in.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *