Dulciuri de nerefuzat

Marii cofetari ai lumii au fost intotdeauna tentati sa creeze, pentru personalitatile epocii in care au trait si care i-au impresionat, retete deosebite care sa poarte numele acestora si sa aminteasca de un anume moment din cariera lor.

Literatura de specialitate atribuie paternitatea prajiturii Baba regelui Poloniei, Stanislas Leszczynski. Regele era mare amator al unui produs de patiserie facut din aluat de cozonac cu stafide si servit cu rom flambat.

Prajitura exista, se pare, inca din 1600 si era o specialitate alsaciana. Pasionat de lectura povestilor din 1001 de nopti, regele schimba numele prajiturii dupa personajul Ali Baba. Patiserul Stoherer prea ideea si prezinta prajitura la Paris unde a avut mare succes. Si astazi Baba cu rom se serveste in patiseriile pariziene.

Baba

Ingrediente:

  • 400 gr faina
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri de zahar tos
  • 25 gr drojdie
  • 1 pahar lapte
  • 8 galbenusuri
  • 175 gr unt
  • 100 gr stafide
  • 1 lingurita rom
  • 50 gr migdale taiate fin
  • 1 ou
  • 4 bucati de zahar cubic pisat mare
  • 4 linguri rom

Mod de preparare:

Se pune faina intr-un vas, se face o adancitura in mijloc si se pune in ea drojdia inmuiata in 2 linguri de lapte cald. Se lasa putin drojdia sa creasca. Se pun apoi in faina galbenusurile si untul inmuiat. Se amesteca si se framanta bine aluatul. Se subtiaza aluatul cu lapte pus putin cate putin, se adauga sarea, stafidele si romul.

Aluatul trebuie sa fie moale si sa se desprinda usor de pe maini. Se unge cu un strat gros de unt o forma de cozonac rotunda si inalta, se presara peretii formei cu migdale si se pune aluatul.

Se lasa aluatul sa creasca la loc cald. Cand aluatul a crescut suficient, se unge cu ou si se coace, la foc potrivit, o ora. Se scoate gugluful din cuptor, se presara cu zahar cubic zdrobit, se stropeste cu rom si se flambeaza. Se serveste imediat.

Sursa: Ghidul dulciurilor de casa, House of Guides

Sursa: heatculinary.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *