De ce plange bebe

Bebelusii plang aproape la fel atunci cand simt o durere externa sau interna. Acest planset debuteaza brusc si este puternic, indelung si strident, bebe va emite un tipat lung de durere dupa care va face o pauza lunga ca si cum si-ar tine respiratia.

Cand incepe din nou sa planga, corpul lui va spune ca si el ca ceva nu este in regula. Acesta va fi tensionat, iar mainile si picioarele se vor ridica in sus. Gura ii va fi larg deschisa si vei observa pe fata lui o expresie de disconfort. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa verifici cauzele externe ale durerii.

Si-a prins vreun deget in fermoar? Are vreo urticarie? Il strang hainele? Adesea va trebui sa ii scoti toate hainele pentru a afla ce anume nu este in regula. Desigur, este mult mai greu de ghicit plansetul cauzat de o durere interna. Ar putea avea o infectie in ureche, o durere in gat sau o durere de stomac.

Daca acest tip de planset continua, va trebui sa chemi medicul pediatru si sa-i spui acestuia ce semne ti-a tranmis copilul tau. Semnele fizice care insotesc durerea acestuia includ roseata, umflaturile, sensibilitatea la atingere, febra, o modificare a scaunului, voma, respiratia zgomotoasa rapida si dificila.

„Nu vezi ca m-am saturat” (Plansetul de iritare)

Bebelusii devin iritati atunci cand sunt obositi sau suprastimulati, ca si in cazul adultilor. Acest planset este de obicei indelung si puternic si nu poate fi linistit cu metodele obisnuite. Acest planset apare chiar si inainte de ora de culcare.

Dupa cateva incercari de a-ti linisti bebelusul, lasa-l singur pentru cateva minute. Plansetul acestuia poate fi o forma de liberare a tensiunii, iar dupa o vreme, vei vedea cum se calmeaza. Dupa ce s-a linistit, poate raspunde la o mangaiere usoara, la biberon sau la san.

„Imi este rau”

Acesta poate fi un planset scancit sau nazal, similar cu cel de durere, dar mai slab. Bebe se va imbujora si este posibil sa fie cald atunci cand il atingi. In cazul in care continua sa aiba febra sau daca mai apar si alte simptome, consulta medicul pediatru.

„Schimba-mi scutecele”

Datorita capacitatii absorbante a scutecelor, mare parte dintre bebelusi nu simt disconfort atunci cand sunt uzi. Altii striga cat pot de tare si se vaita ca si cum ar fi in chinuri. Verificarea scutecelor este primul lucru pe care il fac cei mai multi dintre parinti atunci cand plange copilul lor.

„Imi este frica”

Plansetul de teama este brusc, tare si patrunzator, urmat de suspine. Unii bebelusi sunt mult mai sensibili decat altii la zgomote, temperatura sau sperieturi. De obicei, acest planset se sfarseste la fel de subit cum incepe.

Sursa: Limbajul secret al copiilor, Lawrence E. Shapiro

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *