Alimentele stimulente

Unii copii sunt hipersensibili. Tresar cand suna telefonul si plang atunci cand simt un parfum puternic. Nu ar trebui sa ne mire ca unii bebelusi sunt surescitati si de cafeina (cafea, ceai, cola sau ciocolata) sau de medicamente stimulante pe care le sug odata cu laptele mamei.

Desi multi copii nu au nicio problema daca mama lor bea o cana sau doua de cafea chiar si o cantitate foarte mica de cafeina poate aduce un bebelus sensibil in „alerta de gradul I”. Cafeina ajunge in laptele de mama intr-un interval de 4-6 ore si ii poate provoca bebelusului agitatie la o ora dupa ce a fost ingurgitata.

Refluxul gastric – bebelusii care sufera de colici plang din cauza arsurilor esofagiene?

Pediatrii au luat in considerare si refluxul gastic (o afectiune denumita si reflux gastroesofagian sau RGE) ca o posibila cauza a colicilor. Aceasta afectiune – in care acidul gastric se ridica spre cavitatea bucala, iritand toate zonele prin care trece – este una dintre cauzele dovedite ale arsurilor esofagiene la adulti.

Acum, pentru cei mai multi bebelusi, regurgitarea nu este ceva nou. Dat fiind ca, la majoritatea bebelusilor, muschiul care nu permite continutului stomacal sa se ridice nu are destula forta, este foarte usor ca o cantitate mica din ultima masa a bebelusului tau sa se intoarca inapoi ori de cate ori copilul ragaie sau icneste, mai ales daca a mancat prea mult sau a inghitit aer.

Unii bebelusi varsa o mare parte din laptrele consumat. Din fericire, majoritatea bebelusilor nu au suferit efecte adverse din cauza acestei regurgitari. Cea mai mare problema este ca, de cele mai multe ori, laptele pateaza canapeaua si hainele.

Pe de alta parte, sugarii cu reflux gastroesofagian sever sunt chinuiti de multe reprize de varsaturi, nu iau prea mult in greutate si, din cand in cand, au dureri puternice (la unii bebelusi, acidul gastric trece doar partial prin esofag, provocandu-le arsuri esofagiene fara ca ei sa vomite).

Cand ar trebui sa suspectezi ca refluxul este cauza agitatiei bebelusului tau? Urmareste aceste simptome:

  • Vomita de mai mult de cinci ori pe zi si mai mult de 35 de mililitri de fiecare data;
  • Plange la fiecare masa, atat in timpul zilei cat si noaptea;
  • Adesea, plange imediat dupa ce ragaie sau varsa;
  • Crizele de plans nu se raresc nici dupa ce implineste trei luni;
  • Uneori se chirceste, este ragusit, respira greu, se inabusa sau sughita foarte violent.

Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Harvey Karp

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *